Cybercriminaliteit

Home / Nieuws / Cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit

De computertechnologie vernieuwt zich snel. Deze ontwikkeling is positief, maar heeft ook (ernstige) gevolgen. Een van deze gevolgen is cybercriminaliteit. Cybercriminaliteit is big business en cybercriminelen zijn voortdurend bezig nieuwe technieken te ontwikkelen om particulieren en bedrijven geld afhandig te maken. Internetbankierfraude of pogingen daartoe zijn helaas aan de orde van de dag.

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit is criminaliteit met ICT als middel en doelwit. Onder cybercriminaliteit valt onder meer het gijzelen van gegevens op een computer of het verspreiden van kwaadaardige software. Voor het plegen van cybercriminaliteit gebruiken criminelen speciale apparatuur en software.

Schade door cybercriminaliteit

Bij cybercriminaliteit denken de meeste mensen aan jonge “hackers”. In de praktijk blijken het echter (grote) criminele bendes te zijn. Deze bendes richten een hoop schade aan bij particulieren en bedrijven.

Over wat voor schade spreken we dan? Cybercriminaliteit kost Nederlandse bedrijven en de overheid jaarlijks een geschatte 10 miljard euro. Vooral de publieke sector, banken, technologiebedrijven en de defensie- en luchtvaartsector lopen veel risico op forse schade. Bij bedrijfsmatige schade kan dan met name gedacht worden aan verlies van klanten, reputatieschade en bedrijfsstilstand. Particuliere schade door cybercriminaliteit komt minder voor of de hoogte van de schade ligt veel lager.

Als bekend voorbeeld van nemen wij de cybercriminaliteit in de Antwerpse haven. Tussen 2011 en 2013 wisten drugscriminelen door te dringen tot de systemen van verladers in de Antwerpse haven. Daardoor konden ze makkelijk de containers met daarin harddrugs volgen en weghalen. De hackers stuurde via e-mail malware of spyware naar de terminals. Ook werd het netwerkverkeer volledig afgetapt. Het gevolg daarvan: drie verdwenen containers met ferroniobium met een waarde van 1,5 miljoen.

Ook een grote hack op accountant- en adviesbureau Deloitte kwam eind september 2017 aan het licht. Deze hack bleek achteraf groter dan gedacht. Informatie van bijna 350 cliënten van de firma zou zijn buitgemaakt.

Cybercrime voorkomen?

Onze digitale veiligheid is eigenlijk niet te garanderen. Wel kunnen wij ons wapenen tegen veelvoorkomende cybercriminaliteit. Een simpele oplossing voor particulieren is het goed beveiligen van uw computer en het regelmatig draaien van updates. Ook virusscanners en advertentieblockers zijn goede oplossingen. De kans op cybercriminaliteit wordt hiermee verkleind, maar niet voorkomen.

Het verzekeren van cybercriminaliteit is in Nederland nog volop in ontwikkeling. Cybercriminaliteit wordt momenteel deels gedekt onder de traditionele polissen, bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering en de fraudeverzekering. Echter, geen enkele traditionele verzekering biedt uitgebreide dekking in geval van verwezenlijking van cybercriminaliteit.

Er wordt vaak gedacht dat de bank de schade wel vergoedt bij internetbankierfraude. Dit gaat voor particuliere bankrekeninghouders in bepaalde gevallen tegenwoordig op (bij een afgesloten internetbankierenfraudeverzekering). Voor zakelijke bankrekeninghouders ligt dit toch anders. Banken plaatsen voor deze laatste groep het risico van internetbankieren vaak volledig bij de rekeninghouder. Zij doen dit door de aansprakelijkheid in voorwaarden uit te sluiten of door zware eisen te stellen aan de IT-beveiliging.

In de Verenigde Staten is het afsluiten van cyberverzekeringen al vrij normaal. Voor de Nederlandse bedrijven komen er (gelukkig) wel steeds meer verschillende soorten cyberverzekeringen.

Net als bij alle andere verzekeringen is ook bij cyberverzekeringen niet alles verzekerd. Omdat cyberverzekeringen nog niet lang bestaan, zijn er maar weinig verzekeraars die deze verzekering nog aanbieden. Het aanbod valt in twee gedeelten uiteen: de verzekering van schade aan deden en de verzekering van schade die de onderneming zelf lijdt.

Het is van belang of de verzekeraar bereid is om de betreffende branche te verzekeren. Een bank is een heel ander risico dan een particulier. Daarnaast geldt er vaak een hoog eigen risico. Het eigen risico is al snel € 1.000,00 of meer en verschilt ook per verzekeraar.

Wij adviseren u om u eens te verdiepen in de verschillende opkomende cyberverzekeringen. Het verzekeren van cybercriminaliteit zal op termijn net zo normaal zijn als het afsluiten van een brand- of aansprakelijkheidsverzekering.

Ook bestaan er tegenwoordige speciale cyber-ceo’s. De Rotterdamse haven heeft zo’n speciale cyber-ceo. Dit is een programma om de cyber resilience in de haven te verhogen en de cyber security awareness te vergroten. De reden van deze cyber-ceo is de cybercriminaliteit die plaats vond in de Antwerpse haven.

Contact

Heeft u een vraag over cybercriminaliteit of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

 

 

Leave a Comment