Voorzichtige stijging smartengeldvergoedingen
Op 8 januari 2018 besteedde EenVandaag in hun uitzending aandacht aan de hoogte van de smartengeldvergoedingen die in Nederland door rechters worden toegewezen. Voor het eerst sinds jaren is er weer een kleine stijging te zien. U kunt de uitzending hier terugkijken.
Medische fout
In het item staat het verhaal van Marcel Berendsen centraal. Hij is net afgestudeerd als dierenarts als hij in 2001 tijdens de feestdagen buikpijn krijgt. Hij blijkt een ontstoken galblaas te hebben en wordt met spoed geopereerd. Tijdens de operatie wordt echter meer dan alleen de galblaas verwijderd, een medische fout waarvoor nog vele hersteloperaties volgen. Door deze medische fout is Marcel uiteindelijk niet meer in staat om zijn beroep als dierenarts uit te oefenen.
Een jarenlange strijd met de verzekeraar van het ziekenhuis over de hoogte van de smartengeldvergoeding volgt. Want hoewel het moeilijk is om het leed van Marcel in geld uit te drukken, is de smartengeldvergoeding een erkenning voor het verdriet dat hij heeft doordat hij niet meer als dierenarts kan werken en hij voor de rest van zijn leven te maken heeft met beperkingen.
De zaak van Marcel wordt uiteindelijk voorgelegd aan de rechter. Deze wijst een smartengeldvergoeding toe van € 30.000,00, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment dat de schade wordt geleden.
Smartengeldgids
De aanleiding van het item was het uitkomen van de ANWB Smartengeldgids 2018, de jaarlijkse inventarisatie van de rechterlijke uitspraken op het gebied van smartengeldvergoedingen. EenVandaag sprak daarover met hoogleraar privaatrecht Siewert Lindenbergh.
Nadat de smartengeldvergoedingen decennialang bevroren zijn geweest, is er nu een voorzichtige stijging te zien in de topbedragen die worden toegewezen, al loopt Nederland nog steeds achter op andere Europese landen zoals Engeland en Duitsland. Volgens Lindenbergh zie je in deze landen dat naast het feit dat er hogere bedragen worden toegewezen, de smartengeldvergoeding ook steeds in ontwikkeling blijft. In Nederland heeft deze ontwikkeling jarenlang stilgestaan.
De hoogste smartengeldvergoeding die tot heden in Nederland is toegewezen door een rechter bedraagt € 200.000,00. Dit is tot nu toe in twee zaken voorgekomen. Eén daarvan betreft een zaak waarin de diagnose nierkanker door de uroloog werd gemist, waardoor de overlevingskansen van de patiënt ernstig waren gedaald. De andere zaak betreft een man waarbij er ’s nachts een molotovcocktail door zijn slaapkamerraam is gegooid, waardoor hij ernstige brandwonden heeft opgelopen over een groot deel van zijn lichaam.
Vaker naar de rechter
De advocaat van Marcel hoopt dat de smartengeldvergoedingen in Nederland zullen stijgen door de hoogte van het bedrag vaker ter beoordeling voor te leggen aan de rechter.
Ook wij, de Hersteladvocaten, hopen dat de huidige ontwikkeling in de komende jaren doorzet, zodat slachtoffers het gevoel hebben dat ze écht gehoord worden. Dat is nog te vaak niet het geval.
Contact
Wilt u graag advies over dit onderwerp? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. Bel dan met 0800-8033, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@dehersteladvocaat.nl.