Gevaarlijke stoffen op de weg

Op 14 januari jl. vond er een ongeval plaats op A73 waardoor er een lekkage in een tankwagen ontstond en deze zoutzuur lekte (klik hier voor dit nieuwsbericht). Er werd groot alarm geslagen, de weg werd afgesloten, automobilisten in de ontstane file werden geëvacueerd en treinen reden niet meer over het nabijgelegen spoor.

Gevaarlijke stof

Zoutzuur, de waterige oplossing van het gas waterstofchloride, is een gevaarlijke stof. Bij aanraken kan het de huid aantasten en brandwonden veroorzaken, ogen en luchtwegen irriteren en als het ingeslikt wordt, tast het de keel en slokdarm aan. Een aantal automobilisten is met gezondheidsklachten naar het ziekenhuis gegaan. Wat nu als je in die file stond en schade hebt opgelopen door dit voorval?

Wet aansprakelijkheid Motorrijtuigen

Ieder motorvoertuig is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. In de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen is geregeld wat een dergelijke verzekering moet dekken. In artikel 3a van deze wet is vastgelegd dat indien het een motorrijtuig betreft waarvan het maximaal toelaatbare gewicht hoger is dan 3500 kilogram, de verzekering de aansprakelijkheid van de exploitant waartoe een gevaarlijke stof, aan boord van dat motorrijtuig, aanleiding kan geven dient te dekken.

Aanrijding

Maar het lek aan de tankwagen was ontstaan doordat de tankwagen van achter werd aangereden. Dat betekent in principe dat niet de tankwagen zelf, maar de vrachtwagen die de tankwagen van achter aanreed verantwoordelijk is. Wie moet je nu aanspreken als je schade hebt geleden? Hier heeft het Verbond van Verzekeraars een oplossing voor bedacht. Indien je als ‘schuldloze derde’ schade oploopt door een ongeval waar mogelijk twee aansprakelijke partijen bij betrokken zijn, mag je kiezen.

Schuldloze derde

Hiervoor is ‘bedrijfsregeling 7: Schuldloze derde’ in het leven geroepen (klik hier voor de regeling). Je mag als slachtoffer zelf kiezen wie je aanspreekt. De verzekeraar die als eerste wordt aangesproken moet de schade in behandeling nemen. De regelende verzekeraar gaat ten opzichte van de schuldloze derde over tot afwikkeling van de schade, zonder rekening te houden met de mogelijkheid dat zijn verzekerde niet of slechts gedeeltelijk aansprakelijk is. De twee verzekeraars onderling kunnen afspreken wie welk deel van de schade draagt. Als slachtoffer heb je van dit eventuele getouwtrek dus geen last.

Contact

Bent u het slachtoffer geworden van een ongeval, hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 0800-8033, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@dehersteladvocaat.nl.