Samen op reis: wat als je letsel krijgt?
De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor veel mensen een reden om op een georganiseerde reis te gaan. Maar wat als je tijdens zo´n georganiseerde reis letselschade oploopt door bijvoorbeeld een busongeluk of een legionellabesmetting in door een vieze badkamer in je gehuurde appartement, wie moet je dan aanspreken? En welke regels gelden er?
Aansprakelijkheid van de reisorganisator
Artikel 7:507 BW bepaalt dat de organisator van de reis verplicht is om de reisovereenkomst uit te voeren overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mocht hebben. Indien de reis niet verloopt conform de verwachtingen die de reiziger redelijkerwijs mocht hebben, dan is de reisorganisator verplicht om de schade van de reiziger te vergoeden.
Van belang is dus dat de organisator alleen aansprakelijk is, indien de reis niet verloopt conform de “redelijke verwachtingen” van de reiziger. Dit betekent dus dat niet elke schade die wordt opgelopen tijdens een georganiseerde reis tot aansprakelijkheid van de organisator leidt. Denk bijvoorbeeld aan letsel als gevolg van onbekendheid met plaatselijke gewoonten en gebruiken of slechte hygiënische omstandigheden in het vakantieland. Het is logisch dat deze omstandigheden niet allemaal gelijk zijn aan die van Nederland. Toch is het wel belangrijk dat de organisator de reiziger zoveel mogelijk informeert over deze risico’s. Doet hij dat niet dan is de organisator mogelijk alsnog aansprakelijk.
Ook alle hulppersonen die de organisator inschakelt bij de uitvoering van de reisovereenkomst, vallen onder de aansprakelijkheid van de organisator. Indien de organisator dus een externe busmaatschappij inschakelt om de reizigers van het vliegveld naar het appartementencomplex te vervoeren, en er onderweg een ongeluk gebeurt met de bus, dan valt dit onder de aansprakelijkheid van de organisator van de reis.
Uitglijden in de badkamer van het hotel
Op 8 oktober 2014 wees de rechtbank Noord-Holland een vonnis, waarin bepaald werd dat Corendon aansprakelijk was voor de schade die een reiziger (een man van 66) opliep in de badkamer van zijn hotel. In de badkamer stond een laag water op de tegelvloer als gevolg van een lekkage in de douche. Door de gladde tegels en het ontbreken van een antislipmat, kwam de man ten val en liep letsel op aan zijn schouder. De man had tot tweemaal toe had geklaagd over de gladde badkamer en had verzocht om de lekkage te repareren, dan wel een andere hotelkamer te verstrekken, maar dit gebeurde niet. De rechtbank oordeelde dat Corendon als reisorganisator aansprakelijk was voor de schade van de man. Lees de volledige uitspraak hier.
Wanneer is de reisorganisator niet aansprakelijk?
De organisator van de reis is echter niet aansprakelijk indien (1) de reiziger zelf een verwijt valt te maken, (2) het ongeval niet door de reisorganisator voorkomen had kunnen worden, of (3) de oorzaak van het ongeval bij iemand anders ligt dan de organisator van de reis.
Belangrijk is dat het aan de organisator van de reis is om te bewijzen dat sprake is van één van de zojuist genoemde omstandigheden die de aansprakelijkheid uitsluiten, zoals bijvoorbeeld overmacht. Lukt hem dit niet, dan is hij aansprakelijk voor de schade.
Welke rechtsregels gelden er?
Omdat ongelukken op vakantie vaak gebeuren in het buitenland, kan zich de vraag voordoen welke rechtsregels van toepassing zijn. Als een ongeluk bijvoorbeeld in Spanje gebeurt, betekent dit dan ook dat er Spaans recht van toepassing is op het ongeluk? Of kan het ook zo zijn dat er Nederlands recht van toepassing is? Het antwoord op deze vraag hangt af van veel omstandigheden, waaronder (1) de vraag of in de reisovereenkomst Nederlands recht van toepassing verklaard, (2) het land van vestiging van de reisorganisatie en (3) de locatie van het ongeval. Vaak zal in de reisovereenkomst (die geboekt is bij een Nederlandse reisorganisator) Nederlands recht van toepassing zijn verklaard, zodat Nederlands recht van toepassing is op de zaak. Maar dit hoeft dus niet altijd het geval te zijn. En ook als Nederlands recht in de reisovereenkomst van toepassing is verklaard, kan het toch nog zo zijn dat de regels van het vakantieland van belang zijn, denk bijvoorbeeld aan verkeersregels.
Indien je een ongeluk hebt opgelopen tijdens je vakantie, dan staat het team van de Hersteladvocaat voor je klaar. We hopen uiteraard dat onze hulp niet nodig zal zijn. De Hersteladvocaat wenst je een prettige (en vooral veilige) vakantie toe!
Contact
Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 0800-8033, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@dehersteladvocaat.nl.