Slachtoffers moet je blijven stimuleren

Prof. Eric Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, ook wel bekend als de Breinprofessor uit De Wereld Draait Door, heeft op 30 juni 2016 een college gegeven op uitnodiging van het CED. Het college ging over het beschadigde brein van letselschadeslachtoffers.

De wereld van een letselschadeslachtoffer staat na een ongeval of geweldsmisdrijf op zijn kop. Naast de fysieke en psychische ongemakken, is daarmee ook vaak het brein van de letselschadeslachtoffers beschadigd. Zowel letterlijk als figuurlijk. Met figuurlijk wordt gedoeld op het risico van secundaire victimisatie. Dit betekent het ‘opnieuw slachtoffer worden’ van het proces, doordat een proces bijvoorbeeld lang en moeizaam loopt.

Het doel van het college was om de letselschadebranche uit te nodigen na te denken over een herstelgerichte aanpak. De afhandeling van letselschadezaken gaat namelijk verder dan alleen de financiële en juridische afhandeling. Het gaat ook over het nemen van verantwoordelijkheid en het betrokken zijn in het letselschadeproces. Samen met elkaar. Dit geldt voor zowel het slachtoffer, de belangenbehartiger en de wederpartij.

Om letselschadeslachtoffers op de goede weg te helpen, moet iedere partij in het dossier begrijpen wat er in het (beschadigde) brein van het slachtoffer omgaat, aldus Scherder. Het brein draait namelijk om de zogenoemde witte stof in de hersenen. Deze stof zorg voor de verbinding tussen de verschillende hersendelen. Wanneer die witte stof beschadigd is door een ongeval of geweldsmisdrijf, gaan mensen zich anders gedragen. Deze beschadiging heeft een groot impact op alle delen van de hersenen.

Vaak vallen vragen van de wederpartij ook verkeerd: “Waarom ga je niet eens wat doen?” Dit soort vragen zijn aldus Scherder onterechte vragen. Het nemen van initiatief en het vinden van de motivatie hiervoor zit hem namelijk in de hersenfuncties die moeten worden aangestuurd. En dit is juist het probleem: die functies zijn beschadigd.

Scherder gaf aan dat het belangrijk is om partijen wakker te schudden en na te laten denken hoe het beschadigde brein van het slachtoffer weer “gerepareerd” kan worden. Dit kan niet anders door het te activeren en te verrijken met een uitdagende omgeving. Slachtoffers moeten dus op de juiste manier gestimuleerd worden, zonder dat zij daarbij het idee krijgen dat ze ‘moeten’.

Met name de ‘harde verzekeraars’ als wederpartij moeten daarom leren zich meer empathisch op te stellen jegens de slachtoffers. Dit kan bijvoorbeeld door minder snel een oordeel klaar te hebben, maar ook meer moeite te nemen om erachter te komen waarom een slachtoffer op een bepaalde manier reageert. Zij kunnen namelijk, naast de belangenbehartiger, het verschil maken voor slachtoffers. Een onmisbaar instrument hierbij – het brein – is complex, totdat iedereen begrijpt wat daarin omgaat.

de Hersteladvocaat helpt

De Hersteladvocaten zijn gespecialiseerd in letselschadezaken. Zaken die een grote invloed hebben op het leven van slachtoffers. Wij maken het juridische en financiële probleem voor iedere cliënt begrijpelijk. Voor zowel een particulier of ondernemer. Door het juridische doolhof zo eenvoudig mogelijk te maken, kunnen we focussen op uw belang. Dat levert, zo blijkt uit het college van Scherder, de best passende oplossing.

Onze advocaten zetten door hun passie voor het vak altijd een stap extra. Zo nemen zij zorgen uit handen zodat slachtoffers weer verder kunnen met hun leven. Hierbij staat persoonlijke bejegening van het slachtoffer voorop, alsmede de technische aspecten van de schaderegeling. Op deze manier wordt secundaire victimisatie voorkomen.

Contact

Mocht u, als slachtoffer, naar aanleiding van dit artikel over het college van Scherder vragen hebben, bel ons dan. Wij helpen u graag. Ons telefoonnummer is 0800-8033, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@dehersteladvocaat.nl.