Verbond van Verzekeraars wil duidelijkheid over regelgeving rondom nieuwe technische snufjes

De toekomst komt steeds dichterbij. Een tijdje geleden schreven we een artikel over zelfrijdende auto´s en welke gevolgen de invoering ervan zal hebben op het gebied van regelgeving, waaronder ons aansprakelijkheidsrecht (lees het volledige artikel hier). Eén van de problemen die de zelfrijdende auto met zich brengt, is dat er nog veel onduidelijkheid is over verzekeringsrechtelijke aspecten.

Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk wie er aangesproken moet worden als een zelfrijdende auto een ongeluk veroorzaakt. Het is dan immers niet de bestuurder die een fout maakt, maar het besturingsprogramma van de zelfrijdende auto. Voor het slachtoffer heeft dit het vervelende gevolg dat voor hem niet duidelijk is welke partij hij moet aanspreken voor het verhalen van de schade.

Op dit moment is het zo dat de verzekeraar van de auto kan worden aangesproken, tenzij sprake is van “overmacht” aan de zijde van de bestuurder. Je zou je kunnen afvragen of een fout in het besturingsprogramma van een zelfrijdende auto geen “overmacht” oplevert voor de bestuurder van de zelfrijdende auto. Er is dan immers sprake van een technisch defect, waaraan de bestuurder niets kan doen. In een dergelijk geval van een softwarefout lijkt het meer voor de hand te liggen om de producent van de zelfrijdende auto aan te spreken en daar de schade op te verhalen. Probleem daarvan is echter dat dit allerlei nadelige gevolgen heeft voor het slachtoffer. Zo moet hij eerst uitzoeken wie de producent is, vervolgens moet bewezen worden dat de auto gebrekkig is en bovendien is er voor producenten geen openbare lijst te raadplegen waarin staat wie de aansprakelijkheidsverzekeraar is (bij aansprakelijkheidsverzekeraars van auto’s is die informatie wel gewoon openbaar). Het slachtoffer komt daarmee dus in een nadeligere positie te verkeren. Maar ook voor producenten bestaat nog veel onduidelijkheid over deze nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s.

Nieuwe technologische ontwikkelingen leveren dus nieuwe risico’s op. Niet alleen op het gebied van zelfrijdende auto’s, maar denk bijvoorbeeld ook aan het toenemende gebruik van internetapplicaties en de daarmee gepaard gaande risico’s zoals cybercriminaliteit (N.B.: in de Verenigde Staten kun je voor deze cyberrisico’s inmiddels al een verzekering afsluiten, zie bijvoorbeeld deze website).

Onlangs verscheen er dan ook een artikel, waarin te lezen is dat het Verbond van Verzekeraars meer duidelijkheid wil van de overheid over deze nieuwe risico’s en hoe de regelgeving daarop gaat worden aangepast. Deze onduidelijkheid heeft nu een remmende werking op de ontwikkeling van nieuwe technologieën, aldus het Verbond van Verzekeraars. En dat terwijl Nederland voorop wil lopen bij deze ontwikkelingen. Technologische vooruitgang vereist echter ook juridische ontwikkeling.

Wij hopen dat de overheid snel aan de slag gaat met nieuwe regelgeving, zodat de straten binnenkort vol staan met zelfrijdende auto’s en andere technologische snufjes. De Hersteladvocaten zien uit naar deze ontwikkelingen de komende jaren en houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen op juridisch vlak.

Contact

Bent u het slachtoffer van een verkeersongeval waarbij een auto betrokken was met een menselijke bestuurder, hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 0800-8033, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@dehersteladvocaat.nl.